Skip to main content

Exkurze studentů – od zrnka po půllitr: Mlýn Perner a Pivovar Svijany

Dne 11. 4. 2025 se konala exkurze pro budoucí učitele přírodopisu a pro studenty 1. ročníku oboru Ochrana přírody a životního prostředí.

První zastávkou exkurze byl Mlýn Perner ve Svijanech – největší mlýn v České republice. Studenti měli možnost sledovat celý proces mletí pšenice, žita i špaldy. Prohlídka zahrnovala jednotlivé fáze zpracování – od příjmu a čištění zrna, přes jeho kondicionování, mletí ve válcových stolicích až po prosévání a třídění mouky v plansichterech. Představeny byly také různé typy vyráběných mouk a využití moderních technologií v provozu.

Poté exkurze pokračovala v Pivovaru Svijany, kde studenti prošli celým pivovarským provozem – od varny přes spilku a ležácké sklepy až po stáčírnu. Během výkladu byla popsána jednotlivá stádia výroby piva – vystírání, rmutování, scezování, chmelovar, kvašení a ležení. V závěru prohlídky si studenti ochutnali nefiltrované pivo přímo z tanku a dozvěděli se více o důležitosti jeho čerstvosti a správného skladování.

Exkurze studentům přinesla praktický pohled na zpracování zemědělských surovin a prohloubila jejich znalosti v oblasti potravinářské výroby.

20250411 093229

20250411 093803

20250411 094926

20250411 100756

20250411 100806

20250411 102317

20250411 103922

20250411 112239

20250411 112259

20250411 113522

20250411 113751

20250411 114224

20250411 115630